Capitalismul explicat cu vaci, pentru vaci și boi :

Nu ai nici o vacă.
Părinții tăi îți spun să muncești din greu pentru că numai așa o să reușești în viață. În același timp un copil bogat moștenește 100 de vaci de la părinții săi. Ca să supraviețuiești ai un job la muls vacile puștiului de bani-gata, sperând că într-o bună zi vei reuși să ai și tu propria ta vacă. Pentru asta economisești din salariu, nu te duci în concediu și faci un împrumut la banca deținută de pustiul căruia îi îngrijești vacile. După câțiva ani, nemernicul ăsta răsfățat investește toți banii câștigați din sudoarea ta și cumpără toate vacile pe care le poate cumpăra. Asta duce la creșterea prețului vacilor rămase pe piață și tu nu îți mai poți permite una. Așa că mai faci un împrumut la bancă și muncești ore suplimentare că să îți poți plăti ratele.
Într-o zi te hotărăști să-ți suplimentezi veniturile în timpul tău liber, ca să ai în sfârșit o vacă și începi să faci printuri cu vaci pe care le vinzi pe internet, dar copilul bogat te dă în judecată spunând că vacile sunt proprietatea sa intelectuală și că nu ai voie să faci profit din proprietatea lui. Își ia cei mai buni avocați pe care îi pot cumpăra banii, pierzi procesul, ești condamnat la câțiva ani de pușcărie și trebuie să îi plătești copilului bogat o despăgubire uriașă.
După ce ieși din închisoare va trebui să îți plătești împrumuturile la bancă și amenda pentru drepturile asupra posterelor cu vaci. Puștiul cel bogat e generos și te angajează pe vechiul tău post la muls vacile, deși ești un condamnat pentru fraudă, proaspăt ieșit din pârnaie. 
Toată lumea din jurul tău, care deja are o vacă, îți spune că ești sărac doar din cauză că ești leneș și hoț, că numai tu ești responsabil pentru toate lucrurile astea nasoale care îți fac viața de căcat. Începi să crezi că trebuie să muncești și mai mult și că ar trebui să te bucuri cu ceea ce ai.
Le spui spui asta în fiecare zi și copiilor tăi.

Facebook Comments

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.